Újévi japán dekorációk

2024. January 01. - Nipponkalandor
Érdekesség Szokások
...

A kadomatsu門松, "kapu fenyő" 🎍 egy tradícionális japán dekoráció, amely három különböző hosszúságú bambuszból és fenyőgallyakból készül, amiket egybekötnek frissen fonott kötéllel. December 13 és december 28 között készítenek el belőle két darabot, amit a bejárat két oldalán helyeznek el. Az egyik a férfit szimbolizálja, a másik a nőt. A shintō szerint ez egy ideiglenes lakhely a kamiknak, akik a jó szerencsét hozzák, valamint Toshigami-samát is beinvitálja a házba, akinek hatalmában áll jó aratási évet hozni azoknak, akik befogadják. A dekorációt január 7-én elégetik, amennyiben ez nem lehetséges, úgy beszórják sóval mielőtt kidobják. Ez engedi vissza a kamikat a saját világukba. Nem illik december 13-nál korábban elkészíteni, valamint december 28 után sem, mivel az legalább akkora tiszteletlenség a kamikkal szemben mind a siettetés.

Szimbolikáját tekintve a bambusz az örök fiatalságot, rugalmasságot és erőt reprezentálja, mivel folyamatosan egyre magasabbra tör. A fenyő pedig a bátorságot, hosszú életet és a kitartást jelképezi, hiszen a fenyőfák kevésbé ideális körülményekhez is tudnak alkalmazkodni.

A daruma達磨 egy általában élénkvörös, gömbölyded papírmasé figura, amely a zenbuddhizmus alapítóját, Bódhidharmát szimbolizálja (a japánok ők úgy hívják, hogy "Bodaidaruma", innen ered a név). Sok érdekes anekdota veszi körül a személyét, ezekből kiemelnék egyet. A legenda szerint egy kilenc éves meditáció során végtagjai elsorvadtak, és testsúlyával állította magát mindig függőleges helyzetbe, valamint egyszer elaludt ezen meditáció közben, és dühében letépte a szemhéjait, hogy ne tudjon többet elaludni. A daruma figurák is az aljukon súlyozva vannak, így egyfajta keljfeljancsikként működnek. Újévkor szokás ezeket megvásárolni vagy elkészíteni, és ekkor kívánni kell egyet, vagy megfogadni valamit, és befesteni a daruma bal szemét. Ezt követően ha sikerült elérni a célt, a másik szeme is befestésre kerül. Év végén a darumákat elviszik egy templomba, és rituálisan elégetik. További érdekesség, hogy a japánok a hóembert yukidaruma雪だるま, "hó daruma" névvel illetik.



Keresés
Gyors beállítások
Árfolyam (HUF/JPY)
Legutóbbi: 2.468 forint
(2024.10.16. 16:00:00)


Min: átlag 2.448 forint - 09.21.
Max: átlag 2.527 forint - 09.16.
Legutóbbi támogatóink
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Chris 10.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR