Itasha

2023. November 28. - Nipponkalandor
Kultúra
...

A 80-as évek vége felé Japánban a mangák és animék népszerűsödésével párhuzamosan különböző szubkultúrák kezdtek szárnyra kapni. Ezekből talán az egyik leglátványosabb az itasha痛車-jelenség. A kifejezés szó szerint azt jelenti "fájdalmas autó", és azt a gyakorlatot takarja, amikor a japán médiumokért rajongó fiatalok az autóikat a kedvenc karaktereiket ábrázoló matricákkal, esetleg fóliázással dekorálják, vagy egyéb kapcsolódó módosítást végeznek rajta (tehát a jármű fájdalmat okoz a pénztárcának :) ).

Gyakori a kocsi alatti színes világítás, az anyósülésbe beszíjazott, az adott karaktert ábrázoló párna, a kalaptartóra rakott plüssök és figurák, valamint színezett ablakok is. Általában ezekből a kocsikból az adott anime zenéje szokott üvölteni, de láttam már olyat is, aki egy komplett kijelzőt épített a hátsó ablakba, ahol a szóban forgó műből játszottak le részleteket. Nem szabad azt hinni, hogy ezek kizárólag külcsín módosítások, gyakran a motortérben is komoly bütykölések vannak, ez részben a párhuzamosan teret hódító drift kultúrának köszönhető.

Sokak számára ugyan ez egy hóbortos foglalkozásnak tűnhet, ám igen erős üzleti potenciál is van benne. A fóliákat tervező grafikusok között is vannak ismertebb nevek, akiknek a munkásságára kifejezetten sokan tartanak igényt. Előfordul, hogy egy-egy autótulajdonost szponzorál az adott médiumot kibocsátó cég, cserébe azok megjelennek a vállalat különböző nyílt eseményein. Előfordul, hogy a mangát vagy animét rajzoló grafikus, vagy a karakter szinkronhangja aláírja a dekorált autót, ezzel még tovább növelve annak értékét.

Hol lehet ezekkel az autókkal főleg találkozni?

Nyilván az animés rendezvények vagy autótalálkozók az, ami elsőként az ember eszébe jut. De itt egy tipp: Ha Akihabarában jársz, érdemes hétvégenként kimenni az utcára, olyankor szokta a legtöbb otaku kihozni a járgányát. Ha ez nem lenne elég, estefele érdemes lemenni az UDX parkoló mélygarázsába, péntektől vasárnapig nagyon sok itasha szokott itt parkolni. A fényképeim is itt készültek, legutóbb, mikor arra jártam, még egy zenés eseményt is szerveztek a B2F szintre.
(A képek minőségéért bocsánat, telefonnal fotóztam, és valamiért nem szerette a fényviszonyokat :) )

Keresés
Gyors beállítások
Árfolyam (HUF/JPY)
Legutóbbi: 2.468 forint
(2024.10.16. 16:00:00)


Min: átlag 2.448 forint - 09.21.
Max: átlag 2.527 forint - 09.16.
Legutóbbi támogatóink
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR
  • Chris 10.00 EUR
  • Werdy 5.00 EUR